Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Aanleg van een kabel en een stopcontact voor een elektronische speeltafel van een orgel English text Nederlandse tekst

April 2018

Overzicht:

Digitale speeltafelkabel

In de Sint-Bonifatiuskerk in Alphen aan den Rijn werd in 2015 door Pels en Van Leeuwen een tweede speeltafel geplaatst op de kerkvloer. Het signaal van het bespelen van deze speeltafel wordt gedigitaliseerd door zelfontworpen elektronica en via een netwerkkabel verstuurd naar een ontvangerkaart in de oude speeltafel op de orgeltribune.

Op verzoek van het kerkbestuur heb ik een veel langere kabel gemaakt en een stopcontact (wandcontactdoos) gemaakt op het basement van een pilaar zodat de kabel wat handiger over de vloer loopt. Sinds we het interieur van deze neogotische kerk in 2008 hebben herontworpen, is het praktische gebruik van de ruimte gaandeweg toch wat veranderd. Het geplande koororgel werd niet gebouwd (ik hoop dat dat in de nabije toekomst alsnog zal gebeuren!) en het koor is gaan zitten op het priesterkoor, achter de herplaatste communiebank en vóór het hoogaltaar, in plaats van in de zijbeuk bij het Jozefaltaar.

Met de vijftien meter lange kabel is het ook mogelijk de speeltafel naar een andere plek te rollen, bijvoorbeeld vóór het altaarpodium voor orgel- en koorconcerten.

Vóór de kabel kon worden gemaakt, moest ik zeker weten wat voor kabels en connectoren de bestaande installatie gebruikt. Dit zijn RJ45 connectoren met stevige Neutrik hulzen en Cat 5e netwerkkabel.

Maken van de speeltafelkabel met netwerkkabel en bijbehorend gereedschap

Ik gebruikte een gevlochten mantel of kous om tegelijk met de orgelsignaalkabel ook een stroomkabel te kunnen uitleggen.

Maken van de speeltafelkabel met netwerkkabel en bijbehorend gereedschap

Wandcontactdoos voor digitale speeltafel

Om een nieuwe wandcontactdoos te kunnen maken moest ik de bestaande kabel doorknippen. Er was geen overlengte omdat de kabel aan de pilaar was bevestigd en in de voegen van de tegelvloer was ingelaten.

Ik vertrouwde op de gebruikelijke manier van bedragen van de netwerkkabel, maar tot mijn grote verbazing was de kabel niet alleen op een eigenzinnige manier bedraad, maar ook niet getwijnd in 'twisted pairs'! Kennelijk heeft de maker erop vertrouwd dat de afscherming de meer dan vijftig meter lange signaalkabel voldoende zou behoeden voor interferentie die het signaal zouden verstoren. Daarom werd het moeilijk om te juiste van de vier witte aders te relateren aan een van de vier gekleurde signaalvoerende aders.

De speeltafelkabel moest worden doorgeknipt, waarbij er geen ruimte voor verlenging was

Het bestaande stopcontact was op een ongebruikelijke manier bedraad.

Het bestaande stopcontact was op een ongebruikelijke manier bedraad

Uiteindelijk bleek dat ik aanvankelijk toch een fout had gemaakt in de manier waarop ik het nieuwe stopcontact bedraadde. Dit leidde soms tot interferentie in het signaal. Uiteindelijk hebben we de verbindingen getraceerd en nu hebben we een feilloos werkende verbinding.

De stevige RJ45-verbinding werd geïnstalleerd in een aluminium behuizing, ook om interferentie tegen te gaan. Deze werd zwart gespoten en met respect voor de historische substantie van dit neogotische monument op de voet van de pilaar aangebracht, wat dacht je!!

Het stopcontact is netjes aangelegd op de voet van de pilaar, in een aluminium behuizing die ik heb zwart gespoten

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart